Sun Projekt

instalare panouriMontarea unui sistem de panouri solare este o investiție cu multiple avantaje pe termen lung, începând de la economiile importante la factura de energie electrică și până la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protejarea mediului înconjurător.

Dacă ai ajuns la concluzia că montarea unor panouri fotovoltaice este cea mai bună soluție pentru casa sau afacerea ta, din acest articol vei afla ce sunt panourile fotovoltaice, de cate tipuri pot fi acestea și care sunt etapele montării panourilor.

Ce este un panou fotovoltaic și care este rolul acestuia?

Un panou fotovoltaic este un dispozitiv care transformă energia luminoasă a soarelui în energie electrică. Acesta este alcătuit din mai multe celule solare, realizate din siliciu și care generează curent electric continuu (DC) atunci când sunt iluminate de către soare.

Rolul principal al panourilor solare este acela de a produce energie electrică din surse regenerabile, ceea ce înseamnă că energia este obținută dintr-o sursă care nu se epuizează și nu poluează mediul înconjurător.

Tipuri de panouri fotovoltaice

În funcție de tipul de invertor folosit, există 3 tipuri de sisteme fotovoltaice: on grid, off grid și hibride. Invertorul on-grid transformă energia captată de panourile solare în energie electrică utilizabilă și o livrează în rețeaua electrică locală pentru a fi utilizată în locație. Invertorul off-grid transformă energia captată de panouri în energie electrică utilizabilă și o stochează în baterii pentru a fi utilizată atunci când este necesar, iar Invertorul hibrid combină caracteristicile unui invertor on-grid și off-grid permițând conectarea la rețeaua electrică publică, dar și stocarea energiei în baterii.

Pentru a alege invertorul solar potrivit pentru nevoile tale, trebuie să ții cont de mai multe factori, cum ar fi: necesarul de energie electrică pentru afacerea sau compania ta, suprafața disponibilă – montare pe sol sau pe acoperiș, costuri vs eficiența (posibilitatea de recuperare a investiției).

Care sunt etapele montării unui panou solar ?

Pentru a monta un panou solar, trebuie să urmezi câțiva pași:

Obținerea documentelor necesare

Vestea bună este că, în cazul instalării sistemelor fotovoltaice pentru prosumatori nu este nevoie de autorizație sau avize. Prosumatorul nu are nevoie decât de cartea de identitate (CUI, certificat constatator și CI administrator dacă este vorba de o firma) și de o factură de energie electrică completă de unde să rezulte că este proprietar pe locul de consum. În cazul în care alegi firma noastră pentru proiectul tău energetic, de restul documentelor pentru emiterea avizului de racordare sau a certificatului de racordare la operatorul de distribuție, se ocupă echipa SUNPROJEKT.

Analiza locației

Înainte de a instala un sistem de panouri solare, trebuie să fie atent analizată locația unde urmează să fie amplasate panourile. Această analiză trebuie să ia în considerare orientarea și înclinația acoperișului sau a terenului, precum și umbrele create de copaci, clădiri sau alte obiecte din apropiere. Pentru a te bucura la maxim de beneficiile oferite de un sistem fotovoltaic, panourile solare trebuie să fie amplasate într-un loc unde să primească o cantitate maximă de radiații solare pe tot parcursul zilei.

Montarea propriu-zisă a panourilor

După analiza locației și evaluarea viabilității sistemului fotovoltaic, se trece la proiectarea acestuia. Această etapă implică determinarea numărului și tipului de panouri solare necesare, precum și a altor componente, cum ar fi bateriile de stocare și invertorii, care vor fi utilizate pentru a converti energia electrică generată de panouri în energie electrică utilizabilă.

Achiziționarea echipamentelor și materialelor

După ce a fost finalizat proiectul sistemului fotovoltaic, următorul pas este achiziționarea echipamentelor și materialelor necesare pentru instalare, cum ar fi panourile solare, cablurile, invertoarele, bateriile și alte componente.

Instalarea panourilor solare

Panourile solare sunt de obicei montate pe acoperișul clădirii, pe un teren sau pe o structură special concepută. Aceasta implică pregătirea suprafeței de instalare și montarea panourilor solare în poziția potrivită.

Instalarea componentelor electrice

Următorul pas este instalarea componentelor electrice, cum ar fi invertoarele și bateriile de stocare, care vor fi utilizate pentru a converti energia electrică generată de panouri în energie electrică utilizabilă.

Testarea și punerea în funcțiune a sistemului

După instalare, sistemul fotovoltaic trebuie să fie testat și pus în funcțiune pentru a ne asigura că funcționează corect. Aceasta implică testarea componentelor individuale și a sistemului în ansamblu pentru a ne asigura că funcționează optim și produce energia electrică scontată.

Montarea panourilor solare trebuie efectuată de către un specialist autorizat, care are cunoștințe adecvate și o vastă experiență în domeniu. Panourile solare trebuie să fie amplasate pe o structură de fixare solidă, astfel încât să nu existe riscul de a se desprinde în condiții de vânt puternic sau de furtună. De asemenea, trebuie să se asigure o bună izolare a cablurilor și a celorlalte componente electrice pentru a evita riscul de incendiu sau electrocutare.

Pentru că în general birocrația aferentă instalării panourilor durează câteva luni, este recomandabil ca panourile să fie instalate pe timp de iarnă, pentru ca în primăvară să se poată face injecția surplusului în rețea.

Echipa SUNPROJEKT are capacitatea de a asista clienții în fiecare etapă a proiectului, de la consilierea cu privire la soluțiile optime, pana la proiectare, execuție și punerea în funcțiune a sistemelor fotovoltaice.

 

Un răspuns