Ce sunt centralele electrice fotovoltaice sau sistemele fotovoltaice?
Sistemele fotovoltaice sunt utilizate din ce în ce mai mult în întreaga lume, deoarece oferă o mulțime de beneficii: reprezintă o sursă de energie regenerabilă și curată, nu produc emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți atmosferici și reprezintă o soluție alternativă pentru producerea de energie electrică în mod durabil. În plus, contribuie la reducerea dependenței de sursele de energie neregenerabile și a cheltuielilor generate de acestea..
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive alcătuite din celule fotovoltaice construite din materiale semiconductoare (siliciu) ce transformă energia solară în energie electrică utilizabilă. Celulele fotovoltaice sunt conectate în module, iar modulele sunt conectate în panouri fotovoltaice, care pot fi amplasate pe acoperișurile clădirilor sau pe terenurile deschise pentru a capta lumina solară producând astfel energia electrică. Această energie electrică poate fi folosită pentru a alimenta aparate electrice, pentru a încărca baterii sau pentru a fi conectată la rețeaua electrică.
Dacă te-ai hotărât să instalezi panouri fotovoltaice și să devii prosumator, și trebuie să alegi între echipamente noi sau second-hand, acest articol este pentru tine. Vom detalia mai jos avantajele și dezavantajele fiecărui tip de panou fotovoltaic, precum și detaliile la care trebuie să fii atent pentru a face o alegere înțeleaptă.
Panouri fotovoltaice noi
Spre deosebire de panourile fotovoltaice second-hand care nu sunt garantate, panourile fotovoltaice noi vin intotdeauna cu garanția producătorului. Astfel, în cazul în care apar defecțiuni, producătorul îl repară, îl înlocuiește sau oferă o rambursare. În cazul în care apare o defecțiune la un panou SH, acesta poate fi reparat, însă costurile vor fi atât de mari, încât este de preferat să se înlocuiască panoul cu unul nou.
Alte avantaje oferite de panourile fotovoltaice noi sunt:
- Eficiența energetică: Panourile fotovoltaice noi sunt proiectate să ofere performanțe superioare, cu o eficiență energetică mai mare decât cele mai vechi modele.
- Durabilitatea: Panourile fotovoltaice noi sunt fabricate din materiale de calitate superioară, care le fac să fie durabile și rezistente la condiții meteo extreme și la alte elemente care le-ar putea deteriora.
- Tehnologia de ultimă generație: Panourile fotovoltaice noi sunt proiectate folosind tehnologii avansate, ceea ce înseamnă că oferă performanțe superioare și sunt mai eficiente decât modelele mai vechi.
- Asistența tehnică: Atunci când cumperi panouri fotovoltaice noi, ai acces la asistență tehnică pentru instalare și întreținere, care poate fi esențială pentru a asigura funcționarea corectă și maximizarea performanței sistemului fotovoltaic.
- Economii pe termen lung: Deși costul inițial al panourilor fotovoltaice noi poate fi mai mare decât cel al modelelor second-hand, acestea pot fi, pe termen lung, mai economice datorită randamentului superior și durabilității lor mai mari.
Ce trebuie să știi dacă alegi echipamente fotovoltaice second-hand
Panouri fotovoltaice second hand
În general, panourile fotovoltaice solare au o durată de viață de aproximativ 25-30 de ani, dar acest lucru depinde de factori precum calitatea construcției, gradul de expunere la radiația solară și condițiile meteorologice. Ideal ar fi să alegi echipamente noi, dacă vrei să eviți problemele de orice fel. Dar dacă te atrage ideea de a cumpăra panouri second hand pentru că au reduceri substanțiale față de cele noi, ideea nu este rea, atâta timp cât ții cont de anumite aspecte detaliate mai jos.
Pentru a identifica însă orice problemă și pentru a preveni problemele ulterioare, este necesară o verificare atentă a panourilor fotovoltaice înainte de instalare. Este recomandat ca verificarea să fie efectuată de către un specialist în energie solară sau un tehnician calificat.
Se recomandă verificarea următoarelor aspecte:
- Petice galbene (hot-spot): Acestea sunt pete galbene sau maronii care apar pe celulele fotovoltaice atunci când acestea sunt supraîncălzite. Petele pot fi cauzate de un circuit defectuos sau de o blocare parțială a luminii solare. Hot-spot-urile pot reduce semnificativ performanța panourilor fotovoltaice și trebuie evitate.
- Urme de condens: În cazul în care condensul se formează sub folia de protecție, aceasta poate indica o scădere a eficienței panourilor fotovoltaice. Acest lucru poate fi cauzat de o instalare defectuoasă sau de o problemă de etanșeitate a ramei panoului.
- Zgârieturi majore: Zgârieturile majore pot afecta performanța panourilor fotovoltaice prin reducerea fluxului de lumină care ajunge la celulele fotovoltaice.
- Celule sparte sau trasee întrerupte: Celulele fotovoltaice sparte sau traseele întrerupte pot afecta semnificativ performanța panourilor fotovoltaice, deci acestea trebuie înlocuite.
Invertoare second-hand
Invertoarele sunt componente foarte sensibile ale sistemelor fotovoltaice, de aceea, se recomandă în general folosirea produselor noi în defavoarea celor second hand, care ar putea avea softul necorespunzător sau ar putea să nu aibă toți parametrii activi.
Dacă totuși te încânta ideea folosirii unui invertor la mâna a doua, iată câteva probleme ce ar putea apărea:
- Supratensiune: aceasta poate apărea atunci când tensiunea de alimentare este mai mare decât tensiunea nominală a invertorului. Această problemă poate cauza avarierea componentelor sensibile ale invertorului și poate reduce durata de viață a acestuia.
- Supraîncălzirea: Dacă invertorul nu are o bună ventilație sau nu este montat într-un loc bine aerisit, acesta poate deveni supraincalzit. Acest lucru poate cauza probleme de funcționare și poate reduce durata de viață a invertorului.
- Probleme de compatibilitate: Invertoarele pot întâmpina probleme de compatibilitate cu anumite tipuri de panouri fotovoltaice sau cu alte componente ale sistemului. Acest lucru poate duce la o funcționare deficitară și poate necesita intervenții de service.
- Probleme de comunicare: Invertoarele on-grid trebuie să comunice cu sistemul de monitorizare și cu rețeaua electrică pentru a funcționa corespunzător. Problemele de comunicare pot cauza probleme de funcționare și pot duce la pierderi de energie electrică.
Baterii second hand
Deși există pe piață furnizori de baterii SH, pentru a avea cele mai bune rezultate, nu achiziționați niciodată baterii second hand, decât dacă se asigură cel puțin 6 luni de garanție.
Unele baterii SH sau recondiționate pot fi reformatate prin tehnici de încărcare rapidă sau încărcare cu impulsuri pentru a îmbunătăți performanța inițială a bateriei. Cu toate acestea, aceste tehnici pot afecta negativ durata de viață a bateriei, ceea ce poate duce la o performanță redusă pe termen lung. Dacă se subtiaza în mod ireversibil plăcile elementilor de plumb, după aproximativ o săptămână de utilizare, bateria își pierde din capacitate și devine în final inutilizabilă.
Trebuie să se țină cont de faptul că fiecare tip de baterie are propriile caracteristici de încărcare și descărcare și că nu toate încărcătoarele și dispozitivele de management al bateriilor sunt potrivite pentru toate tipurile de baterii. De aceea, este important să se aleagă un încărcător compatibil cu tipul de baterie și să se respecte instrucțiunile de încărcare și descărcare.
În concluzie, este important să cumperi baterii de la furnizori de încredere, să eviți cumpărarea de acumulatori recondiționați și să verifici specificațiile și cerințele de încărcare ale bateriei pentru a asigura o durată de viață lungă și o performanță optimă a sistemului de stocare a energiei.
Concluzie
Este important să cumperi panouri fotovoltaice de la producători de încredere, recunoscuți în domeniu, astfel încât să ai acces la informații despre produsele lor, precum și la asistență tehnică și garanții fiabile. De asemenea, asigură-te că panourile solare sunt certificate și respectă standardele internaționale de calitate și siguranță.
Cumpărarea unui panou solar second-hand poate fi o opțiune economică, dar e nevoie de atenție sporită la posibilele probleme menționate anterior.